top of page

​

Jel Akü Nedir? Nasıl Çalışır?

 

GüneÅŸ enerjisistemlerinde elektrik enerjisinin depolanması ve ihtiyaç halinde kullanılmasını saÄŸlayan temel cihaz aküdür ve akü seçiminde güvenlik ve verim detayı çok önemlidir. Kullanımı gittikçe yaygınlaÅŸan solar jel akülerin kullanımı bu yüzden fazlaca kullanılır. GüneÅŸ enerji sistemlerinde kullanılan solar jel akü en çok sıcaklık ve titreÅŸime aşırı dayanıklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bakımsız yani içerisine saf su vb. eklemesi yapmaya ihtiyaç duymadığı için özellikle güneÅŸ enerji sistemleri ve denizcilikte çok kullanışlıdır. Hemen ÅŸarj edilemez bile olsa uzun deÅŸarjda gösterdiÄŸi mükemmel performans göstermektedir. GüneÅŸten elde edilen enerji jel akülerde depolanarak çok uzun süre boyunca sorunsuz bir ÅŸekilde bekleyebilir.

 

Ucuz Jel Akü

EÄŸer jel akü gibi baÅŸlangıç maliyeti kuru aküye göre daha yüksek olmasına raÄŸmen daha kullanışlı, uzun ömürlü ve güvenlikli olan bir ürün tercih etmek istiyorsanız çok iyi bir Pazar araÅŸtırması yapmanız gerekecektir. Bütçenize en uygun jel aküyü seçerken kullanılacak yerin kapasitesine de yeterli olacağına dikkat etmelisiniz. Genellikle ucuz jel akü fiyatları 600 liradan baÅŸlar ve daha düÅŸük kalite ve kapasiteye sahip seçeneklerdir. Ancak eÄŸer zaten sadece 102 Ah kapasiteye sahip bir jel akü almak isterseniz, bunlar genellikle 600-700 lira arasında deÄŸiÅŸmektedir. Elbette aynı kapasitede 1000 liraya da ürün bulabilirsiniz çünkü daha önce de belirttiÄŸimiz gibi üretici firma da fiyatı deÄŸiÅŸtiren önemli bir etmendir.

 

 

Jel Aküler Için DoÄŸru Åžarj Kontrol Cihazı Seçimi

Bazen JEL hücresi terimi genellikle kapalı, bakımsız akü olarak adlandırılır ve ÅŸarj kontrol cihazlarında bir ayar olarak iÅŸaretlenir.  Alternatörler gibi diÄŸer ÅŸarj yöntemlerini kullanırken, ÅŸarj voltajını kontrol altında tutmak için uygun regülatörler takılmalıdır. Akülerin genel ÅŸarj voltajı aralığı 14.0 volttan 14.2 volt'a, ÅŸamandıra voltajı aralığı 13.1 volt'dan 13.3 volt'a kadardır.

 

 

Jel Akü Avantajları

Jel Aküleri, güneÅŸ sistemlerinde ÅŸu sebeplerden ötürü popülerlik kazanmaktadır:

Derin çevrim uygulamaları için en uygun ve ömrü genellikle 500 ila 5000 döngü aralığıdır

Bakım gerektirmez.

Sızıntı yapmaz

Minimum korozyon bu nedenle hassas elektronik ekipmanlarla uyumludur

Sağlam ve titreşime dayanıklıdır

Sülfürik asit yanıkları riski az olduÄŸundan çok güvenlidir

Aylık en düÅŸük maliyet (maliyet / aylık ömür)

En düÅŸük maliyet / döngü maliyeti (maliyet / yaÅŸam döngüsü)

 

AGM Aküler ile JEL Akü Farkları

 

Günümüzde AGM aküler, sayısız benzerliklerinden ötürü Jel Aküler olarak yanlış anılıyor -

Her ikisi de rekombinanttır - yani pozitif plaka üzerinde üretilen oksijen negatif plaka tarafından emilir. Åžimdi, hidrojen üretmek yerine, negatif levha su üretir, böylece akünün su içeriÄŸini muhafaza eder.

 

      AGM ve Jel Akülerin valf regüleli, sızdırmaz, dökülmeye karşı dayanıklı, bakım gerektirmeyen, titreÅŸime dirençlidir.

Ä°kisi arasındaki çarpıcı fark elektrolitinki. Jel Akülerde kullanılan elektrolit, jöle görünümündeyken AGM pilleri, cam mat benzeri ayırıcılar gibi elektrolit emici özelliklere sahiptir. Jel Akülerde kullanılan elektrolitin özellikleri nedeniyle AGC pilleri soÄŸuk sıcaklıklarda verimli çalışırken 32 derece F sıcaklığındaki sıcaklıklarda güç kaybediyor.

 

Son olarak, Jel Aküler, daha asit açlığı olduÄŸu için AGM pillere kıyasla plakaları daha iyi koruyarak derin deÅŸarj için en uygun yöntemdir. AGM'ler, yüksek akımın gerekli olduÄŸu yerlerde daha uyumludur.

Solar Jel Aküler

bottom of page